Curriculum Vitae

ENSEMBLES

Scheepskameel (2017 – nu)

Scheepskameel wordt gevormd door David van Aalderen (gitaar, accordeon, viool, zang), Janneke Franke (viool, zang), Kim Soepnel (contrabas), Koen de Gans (saxofoon) en Erik Stout (drums). Scheepskameel mixed traditionele zigeunermuziek van de Balkan met invloeden van ska, polka, Latin, drum ’n bass, en klanken die doen denken aan de Sprookjes van 1001 Nacht. De songs zijn voorzien van originele Nederlandse teksten – aanstekelijk en makkelijk meezingbaar; soms gezongen in het Servisch of Russisch en soms instrumentaal. Het repertoire varieert van zeer dansbare ‘feestnummers’ tot gevoelige ballades. Meer weten, bezoek onze website scheepskameel.band

 

Pazjanka Orkestra (1999 – nu)

Pazjanka Orkestra wordt gevormd door David van Aalderen (viool, sax, marimba, klarinet, zang), Tivo Beunk (slagwerk, gitaar, zang), Ad van Beusekom (contrabas) en Henk Meulenbeld (accordeon, fluiten, toetsen, zang) Speelt in Nederland, maar heeft de afgelopen jaren ook buiten Nederland zijn sporen verdiend, o.a. in België, Zwitserland en India in theaters en op festivals.

Yens & Yens (1984 – 1999)
Samenswerking met A. de Marez Oyens, C. Heijens en D. van Aalderen. Samen componeerden zij muziek, namen muziek op en ontwikkelden eigen instrumentarium in hun eigen geluidsstudio. De muziek van Yens & Yens is gebruikt door musea, theater-, dans- en mimevoorstellingen, TV- en radioprogramma’s, zowel in binnen als buitenland.Yens & Yens heeft o.a. gewerkt voor Pieter de Ruiter, Itzik Galili, Conny Janssen, Anouk van Dijk, Richard Wherlock, Rui Horta, Rotterdamse Dansgroep, Scapino, Reflex.1995 Ontwikkeling van drie manshoge snaren die op ingenieuze wijze MIDI genereren. Met deze snaren is opgetreden bij Scapino Rotterdam, Diane Elshout/Frank Händeler en bij het Aaltoo Ballet in Essen.

Ensemble Nung del Fuego (1993 – 1997)
Een ensemble bestaande uit A. Nung: zang/gitaar, G. den Ouden: accordeon/ dans, J. Schalekamp: gitaar/percussie, D. van Aalderen: viool/klarinet. Dit ensemble speelde Jiddische, Latino en Spaanse muziek. Speelde in Nederland, Duitsland, Zwitserland en Ierland in theaters en festivals.

Tafel van Timbila (1984 – 1988)
Een kwartet dat speelde op een zelfgemaakte ronde marimba, diverse stijlen en eigen composities.
1986 – 1988 Tournees door Engeland en Ierland, o.a. Edinburgh festival.
1987 – 1988 Tournees door Duitsland
1987 TV in Nederland, Duitsland, Ierland.

Theater

 

De Dood en de Zee (2016)
Voorstelling van Het Volksoperahuis, in theater De Appel, Den Haag. Een muziektheater voorstelling gebaseerd op de legende van de Vliegende Hollander.

Omzien naar Orpheus (2015)
Locatie project door Stichting Kunst & Cultuur Beverwijk, teksten van Frits Smid, muziek David van Aalderen. Een omzien naar ieder die ons ontvallen is op Allerzielen aan de hand van de mythe van Orpheus.

De Verdwenen Zomp (2015)
Locatie project in samenwerking met Theatercollectief De Reizigers aan de nevengeul bij Vilsteren. Op verschillende locaties langs de stuw bij Vilsteren, eigen composities ten gehore gebracht op saxofoon, accordeon, viool en klarinet.

Casino Royale (2015)
Parade voorstelling met Suver Nuver, een hilarische en confronterende voorstelling over Poen en Privatiseringsverdriet. David van Aalderen: accordeon, electrisch gitaar en zang, Kim Soepnel: contrabas.

De Krakende Niet Meer Zo Piep Show (2012)
Voorstelling van Parels voor de Zwijnen. `De Krakende Niet-Meer-Zo-Piep-Show` een podium vol sexy, rebelse, vrolijke, chagrijnige en brave ouderen in hilarische en ontroerende show. Actrice Nelly Frijda en de 91 jarige Mijntje van der Meulen nemen u mee kriskras door Amsterdam en vertellen aan de hand van foto’s, liedjes en de plattegrond van de stad over hun woongeschiedenis. Concept en regie: Saskia Huybrechtse, Alexander de Bruijn, arrangementen: Clous van Mechelen. David van Aalderen: viool, klarinet, saxofoon en accordeon.

De Niet Meer Zo Piep Show (2011)
Voorstelling van Parels voor de Zwijnen. `De Niet-Meer-Zo-Piep-Show` is een vrolijke bundel levendigheid: een bonte zondagmiddag voor en door vitale medioren. Tekst- en liedjesschrijver van `t Schaep met de 5 Pooten` Eli Asser is 86 en draagt de show, samen met de doorgewinterde acteur Frits Lambrechts (72). Concept en regie: Saskia Huybrechtse, Alexander de Bruijn, arrangementen: Clous van Mechelen. David van Aalderen: viool, klarinet, saxofoon en accordeon.

Late Night Show (2011)
Voorstelling van Het Volksoperahuis. De basis voor deze voorstelling is de Joodse mythe van de Golem. Met onder andere Rixt Leddy, die het romantische roet in het koosjere eten gooit en Martijn Crins (winnaar Cameretten 2009) die als Golem aan de stoelpoten van het Jodendom zal gaan zagen. Dit alles live begeleid door eigenwijze klezmermuziek en zang. David van Aalderen Viool, klarinet, accordeon, gitaar en zang.

 

NS Tryoutfestival 2010 (2010)
Openingsact van het NS Tryoutfestival 2010, werkzaamheden: het componeren, arrangeren, instuderen en uitvoeren van de muziek bij de openingsact in samenwerking met Het Volksoperahuis en lokale brass-bands in Amersfoort, Leiden, Groningen en Eindhoven.

Het Ontbijt (2009)
Het duo Fantastisch Elastisch, Ciel en David van Aalderen, hebben met de voorstelling “Het Ontbijt” een slapstick voorstelling gemaakt, twee mensen die veel van elkaar houden maar een heel ander verwachtingspatroon van elkaar hebben. Hierdoor ontstaan hilarische, vertederende en romantische momenten, een kindervoorstelling voor kinderen van 3 tot 12 jaar.4

OBBA (2009)
Met deze nieuwste voorstelling OBBA laat Cirque Magnifique zich wederom van een heel andere kant zien en zo ook het vaste circusorkest Pazjanka Orkestra schuwt het experiment niet. Op, onder andere, geheel nieuw instrumentarium en samen met de zangeres Mapa Quintana nemen de muzikanten de luisteraar mee naar de wereld van popmuziek, jazzrock, Afrikaanse junglemuziek, tango en woest slagwerk. De hoofdpersoon, een would be zakenman immigrant in New York komt terecht in een wereld van stadsnomaden en leert langzaam de directe en spontane taal van deze mensen begrijpen. Alles gebeurt in het nu en een spel duurt zo lang als het interessant is. OBBA is een vlotte, slick gesneden voorstelling met een flinke dosis humor, fantastische circusacts, originele projecties en adembenemende muziek en zang. Voor speellijst zie www.cirquemagnifique.nl

La Joie de Vivre (voorjaar 2007)
Het componeren, arrangeren en uitvoeren, door Pazjanka Orkestra, van de muziek voor de kindercircus-voorstelling “Joie de Vivre, gemaakt door Centrum voor Circuskunst.

Fiësta Mundo (2006)
Een doorlopend festival-programma, verzorgd door Stichting Verteltheater. La Gionda begeleidt 3 tot 6 vertellers die korte verhalen vertellen van 10 minuten. Tussen de verhalen door muzikale intermezzi met feestelijke wereldmuziek. Zuid-Amerikaanse verhalen, Indianenverhalen, griezelverhalen, schelmenverhalen, erotische verhalen, zigeunermuziek, tango’s, Afrikaanse muziek, Jiddische Klezmermuziek en Ierse danstunes volgen elkaar in hoog tempo op.

Tartare (december 2005)
Met de voorstelling Tartare neemt Cirque Magnifique het publiek mee naar vreemde oorden, met rare mensen en absurde creaturen. Niets is hen te gek. De groep is gefascineerd door de eigenheid van mensen, de onderlinge verschillen, en brengt dat alles bij elkaar in één grote vreugdedans. Een show om nooit te vergeten met veel acrobatiek, verwondering, clownswerk en een opzwepend circusorkest.waarbij Pazjanka Orkestra wederom alle muziek voor zijn rekening neemt Voor speellijst zie www.cirquemagnifique.nl

Sol (2004)
Een circusproject waarbij Pazjanka Orkestra samenwerkt en onderdeel uitmaakt van Cirque Magnifique, een hechte groep artiesten die balanceren op de rand van circus en theater. In de voorstelling Sol gaan drie clowns (I Frappanti) op zoek naar de zon. Pazjanka Orkestra heeft zorg gedragen voor de muziek, zowel de composities als de live performence op het podium. Viool, saxofoon, gitaar, marimba, slagwerk en zang David van Aalderen.

De Tweede Stem (2003)
Deze voorstelling, deels geinspireerd op het leven van Gert en Hermien is geschreven door J. Hofmeister en is uitgebracht door Het Volksoperahuis i.s.m. Theater Bellevue in februari 2003, en te zien geweest op het festival “Over ’t IJ”. Marimba, altsaxofoon, slagwerk, viool en zang David van Aalderen.

Kiki Heessels / Rijp (2003)
Nieuwe voorstelling van Kiki Heessels, premiere November 2003, compositie, arrangementen, uitvoering en opnames muziek.

De Bollenschuur (2003)
Een dansvoorstelling, choreografie Job Cornelissen, uitgebracht door Dans Werkplaats Amsterdam, composities, opname en uitvoering muziek door David van Aalderen.

De Tweede Etage (2002)
Een dansvoorstelling, choreografie Job Cornelissen, uitgebracht door Dans Werkplaats Amsterdam, composities, opname en uitvoering muziek door David van Aalderen.

Chris en de kunst van (2002)
Volksopera geschreven door Jef Hofmeister, muziek J. Hofmeister en D.Hollestelle, uitgebracht door Het Volksoperahuis i.s.m. St. Courage, regie M.Vrenegoor. Drum, viool en zingende zaag David van Aalderen (live).

De 6 Daagse van Sint Jezus in ’t Kruis (2002)
Een reliopera geschreven door Jef Hofmeister en uitgebracht door Els Inc. Heeft de aanmoedigingsprijs van de Gemeente Amsterdam gewonnen. Marimba, vibrafoon, saxofoon, klarinet, gitaar en viool David van Aalderen (live).

Remember Me (2001)
Theatervoorstelling uitgebracht bij FACT i.s.m. Els Inc., regie Arie de Mol, tekst Gerard Jan Reijnders, compositie, opnames en uitvoering muziek David van Aalderen (deels live).

 

De Hoer en de Moordenaar (1999)
Een bewerking van Dostojewski’s boek “Schuld en Boete” door Jef Hofmeister, uitgebracht door Els Inc, klarinet, banjo, viool en accordeon David van Aalderen.

De Dijk (1998)
Locatievoorstelling in Kats (Zeeland), geschreven door Jan Schuurman Hess, geregiseerd door Kees Scholten, accordeon en zang (live) David van Aalderen.

Aero (1992)
In opdracht van Theater a/d/ Werf, regie Eric de Volder, muziek en compositie door Chris Heijens, Hans Muller en David van Aalderen.
Studio / compositie opdrachten

 

 

Workshops

Workshop IJzer & Vuur (juni 2008)
Workshop samen met kinderen uit groep 6 en 7 van basisschool De Vrijheit om te komen tot een hoorspel gemaakt rond het thema “IJzer en Vuur”, hiervoor zijn ook speciaal geluidsinstallaties ontworpen waarvan enkele te bezichtigen waren in het Kennemer Theater.

De Show (juli 2006)
Het begeleiden van de schoolband “Synapse” van Heliomare Onderwijs (speciaal onderwijs en ambulante begeleiding). De werkzaamheden bestonden uit het compositorisch adviseren, het begeleiden van de repetities en ondersteuning geven bij de presentatie tijdens de voorstelling “De Zomerparade”van Heliomare Onderwijs. Tevens het componeren, arrangeren en opnemen van de muziek tijdens de hele voorstelling “De Show”

Groeten uit (2005)
Zang en performance workshops gegeven in december/januari aan het Koninklijk Dordts Mannenkoor KNA in opdracht van de provincie Zuid Holland in het kader van het festival “Groeten Uit”

Workshop (november 2005)
Workshop te geven bij de algemene vergadering van de KNZVvereniging Holland, overkoepelende organisatie van 39 koren in Noord en Zuid Holland. Een workshop over motivatie, concentratie en aansluitend een lezing over de manier om koorleden te blijven inspireren en motiveren.

Zomerparade (juli 2005)
Het begeleiden van de schoolband “Synapse”van Heliomare Onderwijs (speciaal onderwijs en ambulante begeleiding). De werkzaamheden bestonden uit het compositorisch adviseren, het begeleiden van de repetities en ondersteuning geven bij de presentatie tijdens de voorstelling “De Zomerparade”van Heliomare Onderwijs

Synaps (2004 – ….)
Muzikaal begeleiden, arrangeren en technische ondersteuning van de schoolband van Stg. Speciaal en Voortgezetspeciaal Onderwijs Heliomare.
Optredens o.a. bij de Zomerparade 2004 en 2005.

Groeten uit (2003)
Zang en performance workshops gegeven in februari/maart/april aan een koor(50 man) uit Katwijk in opdracht van de provincie Zuid Holland in het kader van het festival “Groeten Uit”